dinsdag 24 november 2015

'Jager cartoons 1' - Recensie WITAM

http://www.stripinfo.be/recensie.php?recensie=3087

"Een cartoonbundeling over jagers, zo wordt deze aangekondigd. Je zou even goed kunnen zeggen dat het gericht is tegen de jacht, want - en ik druk het zacht uit - de jagers winnen hier hoegenaamd niet. En dan bedoel ik niet zo zeer dat ze al eens het pleit verliezen en zelf uitgeschakeld worden (alhoewel dat ook wel eens gebeurd in deze bundeling), maar vooral dat ze niet de sympathie aan het winnen zijn hier. 

Ik moet trouwens onthullen dat mijn familie wel wat jagers heeft gehad en dat ik daar mee de .. euh.. vruchten van plukte. Wild is lekker, echt wel. Maar toch, dit is zo amusant en goed gevonden dat ik echt wel eens goed gelachen heb. Elke pagina is een cartoon, met hier en daar een uitzondering waar je twee pagina's moet bekijken om de clou te zien. Maar het was wel telkens raak en dit zonder dat er heel veel herhaling aan te pas kwam. 

Dit is een heerlijke afwisseling van absurde situaties, enig leedvermaak en nog meer hilarische omstandigheden. Het zit gewoon leuk in elkaar en is tegelijkertijd ook goed uitgedacht. Zelfs de volgorde van cartoons lijkt een bewuste keuze om zo het meeste effect op de sympathie-meter te bekomen. 

De tekeningen zijn in zwart-wit waarbij de achtergrond een grijs vlak is. Dit zorgt op een simpele manier voor meer diepte in de tekening en legt ook direct de focus op de voorgrond waar 'het' gebeurt. Dit zijn cartoons en dus zijn de dieren iets menselijker (met duidelijke gezichtsuitdrukkingen) en zijn de jagers ietwat karikaturaal neergezet, maar als je maar één tekening hebt om de boodschap duidelijk te maken, kan het maar beter duidelijk zijn. En dat is het, gelukkig maar, want dit is mede hierdoor een boekje vol plezier.

In het kort: Ik heb hier enorm van genoten.

witam"